Urbanics Júlia

Urbanics Júlia, Pszichologus, Székesfehérvár, Veszprém

Mindnyájunknak lehetnek nehéz időszakai, ha Ön úgy érzi, hogy kell valaki,
aki elfogadást, és segítséget nyújthat, keressen fel.

Hogyan?

Szakmai tudással, nagyobb távolságból könnyebben látható a probléma. A döntéseket Ön hozza meg, de egy-egy konfliktus áttekinthetőbbé, kezelhetőbbé válik, és közösen mérlegelhetjük a lehetőségeket. A pszichológus jobban látja a személyiség rejtett tartalékait, erősségeit, gyengeségeit.

A pszichoterápia célja, a nagyobb önismeret, nagyobb magabiztosság, önhatékonyság, mely segít a probléma megoldásban. Így, egy jobb, örömtelibb, egészségesebb életvezetést eredményez.

Egyéni konzultáció: Néhány alkalommal egyéni beszélgetés, meghatározott kérdésben. Ez nem pszichoterápia, inkább személyre szabott beszélgetés.

Fókuszterápia: Heti egy alkalommal találkozunk, egy meghatározott kérdés körbejárása. A fókuszban egy adott probléma, és a személy viszonya áll.

Hipnoterápia: Segítségével mélyen relaxált, (módosult tudatállapotban) imaginatív képek felhasználása. A hipnoterápia lehetőség arra, hogy a tudatalattiban rejlő okokat hozzáférhetőbbé tegyük, az okok feltárhatóvá válnak, és a negatív érzéseket semlegesítsük.

Kognitív-viselkedésterápia: Jó, és hatékony módszer a szorongásos zavarok (pánik, fóbiák, kényszer), hangulati zavarok (depresszió) kezelésére. A módszer a kliens aktivitására, és az egyenrangú terápiás kapcsolat kialakítására, épít. Célja, hogy a negatív automatikus gondolatokat megtanulja „átírni” reális elfogadható gondolatokká, így a negatív szorongató érzések, keltette testi tünetek kezelhetővé, válnak, enyhülnek ill., megszűnnek.

Játék, bábterápia: A szorongó, problémákkal küszködő, lehangolt, esetenként alul teljesítő gyermek a játéktevékenységben örömét leli, ezáltal felszabadul. Szimbolikus formában fejezheti ki szorongásait, ami hozzásegíti a feszültségoldásához, új megoldási módok találásához. Az aktivitás révén segít a gyermek kreativitásának felkeltésében. Jól feldolgozhatóak az agresszív késztetések, szorongásos, hangulati, pszichoszomatikus zavarok, kisebbrendűségi érzés.

Coaching: Magasan kvalifikált üzletembereknek, cégvezetők részére stressztürő képesség növelése, relaxáció, vezetői készségek, kommunikáció,- konfliktuskezelő képesség, asszertivitás fejlesztése, szakmai személyiség fejlesztése.

Szupervízió: A szakmai személyiség fejlesztésének fontos kérdése, hogy megtaláljam, hogy vagyok én a kialakult helyzetben, mi a szerepem? A szupervízió lehet vezetőknek egyéni és csoportos formában, meghatározott készségek, képességek fejlesztésére, vagy esetmegbeszéléssel, esethozással. A szupervízió ajánlott cégeknek, vezetőknek. Egészségügyben, oktatásban, segítő szakmákban dolgozóknak kiégés ellen. Mindenkinek, akik emberekkel foglalkoznak.

Relaxáció (ellazulás): célja, hogy megszüntessék a szorongás testi és lelki tüneteit.- A módszer a test izmainak irányított ellazulásával éri el a szellemi kikapcsolódást. A relaxáció csökkenti a stressz káros hatásait testünkben, javul a szervek oxigén ellátottsága, az anyagcsere gyorsasága 18-20%-kal lassul, javul a közérzete, az endorfin szint emelkedik.